logo
Oio de Buščina logo

Maslinovo ulje je iscjelitelj,
lijek za 60ak bolesti.
Hipokrat

Sada je i službeno:
naše maslinovo ulje spada u kategoriju lijeka!

Dokazano je u laboratoriju!

Kao jedan od najboljih proizvođača maslinovog ulja na svijetu, prema izboru prestižnog Flos Olei, početkom godine napravili smo detaljnu analizu svojih nagrađivanih maslinovih ulja - Bjelice i Črnice.

Uzorke smo poslali u laboratorij organizacije AIPO u Veroni, koja se specijalizirala u kemijskoj i senzornoj analizi ulja, a rezultati su potvrdili ono što smo cijelo vrijeme slutili - razine polifenola u litri maslinova ulja idu preko 470 miligrama.

Što to znači? Polifenoli su snažni antioksidansi, a sve preko 400 miligrama polifenola već ulazi u kategoriju lijeka zbog pozitivnog utjecaja na organe.

Polifenoli direktno utječu na rastapanje bubrežnog kamenca, regeneriraju jetru i stvaraju zaštitni sloj u želucu.

AIPO rezultati
AIPO rezultati
AIPO analiza
AIPO analiza
Enio Zubin
Enio Zubin

Moja priča o ekološkom ulju

Na najvišoj točki grada Umaga, u mjestu Buščini, nalaze se maslinici moje obitelji, obitelji Zubin. Posjedujemo 8.000 stabala maslina raspoređenih na 40ha površine zemlje iz kojih proizvodimo vrhunsko, svjetski priznato, ekstradjevičansko maslinovo ulje. Nakon što sam se okušao u brojnim poslovima, vratio sam se svojoj prvoj ljubavi - maslinarstvu.

Uzgajam masline kako su to činili moj djed i pradjed, na prirodan tj. ekološki način, ali uz suvremenu tehnologiju proizvodnje. Cilj mi je ponuditi, prije svega, proizvod koji ima brojne pozitivne utjecaje na zdravlje. Ekstradjevičansko maslinovo ulje je univerzalni lijek za koji ne postoje kontraindikacije tj. ne postoji osoba na svijetu koja je alergična na maslinovo ulje. Moja obitelj i ja ulje ne koristimo samo u svakodnevnoj prehrani, već i kao sredstvo prevencije brojnih bolesti uzimajući ga svakoga jutra prije doručka.

Naše ulje, Oio de Buščina svrstano je među 20 najboljih ulja u svijetu!

Maslinarstvo je za mene, kao neka vrsta ovisnosti, ali u pozitivnom smislu - kad te uhvati, teško se iz toga izvući.
Dosadašnjih godina sam mnogo toga uradio u smislu širenja maslinika i sadnje mladih maslina. Ostvario sam svoju želju da imam 12 različitih sorti maslina odnosno koliko i mjeseci u godini. Nakon toga sam malo "prikočio", obustavio sam širenje maslinika i posvetio se njegovanju i usavršavanju postojećih.

Iz maslinika, godišnje proizvedem oko 50 hektolitra vrhunskog ekološkog ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Priznajem, postoje jeftinija ulja od mog, ali to je cijena ekološkog uzgoja gdje je urod slabiji zbog izbjegavanja uporabe pesticida i ostalih kemijski neekoloških pripravaka. Unatoč cijeni, nemam problema sa prodajom i zadovoljstvo mi je vidit zadovoljne kupce.

Enio Zubin

Naša premium ulja

Buža

Buža

Ulje izvanredne kvalitete, izraženog svježeg mirisa, ugodne gorčine i izražene pikantnosti.
Ulje je idealno uz mariniranog lososa, juhe od povrća, predjela s vrganjima, prženu ribu, crveno meso sa žara, a jako se dobro sljubljuje i s kozjim sirevima.

naruči
Bjelica

Bjelica

Ulje ove sorte prepoznaje se po jako naglašenoj pikantnosti i gorčini.
U pozadini ovih poželjnih i prirodnih svojstava jedva se zamjećuju ostala pozitivna svojstva. Ulje je idealno za pečenu ribu, carpaccio od tune i mesna jela. Jako dobro ide uz juhu od graha i predjela od povrća

naruči
Črnica

Črnica

Daje izvanredno svježe ulje izražene pikantnosti, gorčine, slatkog okusa i mirisa na plod masline.
Kao začin idealan je za sirovu plavu ribu, osobito tunu i palamidu, plavu ribu na žaru, hobotnicu ispod peke, gušćja jetra, salatu od tune i graha...

naruči
Selection

Selection

lzuzetan vrhunski ekološki proizvod dobiven prvom berbom sa novih ekoloških maslinika koji se nalaze u predjelu Buščina pravac Markocija.
Sortiment je mix 9 vrsta maslina, i to: Leccino, Pendolino, Frantoio, Istarska bjelica, Coratina i Picholine,Crnica, Buža, Itrana.

naruči

Nagrade u tekućoj godini

Istaknutija priznanja i nagrade

AIPO rezultati
Jutarnji list

Sada je i službeno! Maslinova ulja istarskog maslinara Enija Zubina ulaze u kategoriju lijeka. Maslinar iz Buščine kraj Umaga, proizvođač najboljeg maslinovog ulja na svijetu prema izboru prestižnog Flos Olei, početkom godine napravio je detaljnu analizu svojih nagrađivanih maslinovih ulja - Bjelica i Črnica. Prvi u Hrvatskoj, kaže. Uzorke je poslao u laboratorij organizacije AIPO u Veroni, koja se specijalizirala u kemijskoj i senzornoj analizi ulja, a rezultati su potvrdili ono što je Zubin cijelo vrijeme slutio - razine polifenola u litri njegova maslinova ulja idu preko 470 miligrama.
- Sve preko 400 miligrama polifenola već ulazi u kategoriju lijeka, a polifenoli su snažni antioksidansi, rastapaju bubrežni kamenac, regeneriraju jetru, stvaraju zaštitu u želucu - nabraja Zubin.
On već godinama ima poseban jutarnji ritual koji uključuje pranje zuba maslinovim uljem koje proizvodi, kao i ispijanja tog ulja natašte. Pristao je podijeliti s nama cijeli svoj jutarnji postupak.

Filip Pavić, Jutarnji list, 2.7.2021

Tages Spiegel

Okolica Buja nije poznata samo po tartufima. Od tu dolaze i neka od najboljih maslinovih ulja na Svijetu. Tako se tu proizvodi i Bjelica Enia Zubina, koje on proizvodi na imanju svojeg oca. Prije desetak godina, školovani grafičar preuzeo je prastare masline svog oca, posadio dodatne mlade masline, krenuo je sa ekološkim uzgojem i gnojenjem isključivo sa humusom vlastite proizvodnje na bazi algi i ostataka berbe maslina. Kao i mnogi drugi u okolici, nov je u ovom poslu. Još uvijek je njegova kušaonica, samo malo više od klupice ispred kuće... Na njegovom ogromnom zemljištu, napravio je stazu maslina. Staru staju pretvara u kuću za odmor. Kraj nje, njegova sestra već vodi odličan restoran. Jedino što još nedostaje su turisti željni uživanja koji su spremni doći i izvan sezone kupanja.

Kai Röger, Tagesspiegel Genus, April, 2016

crogourmet365.hr

Oio de Buščina, Selection te monosortno ulje sorte Crnica intenzivne su bistre zlatnožute boje s blagim zelenim tonovima. Aroma je jasna i bogata, s biljnim notama artičoke, čička i zelene salate, u kombinaciji s izraženim aromatičnim naznakama mente i ružmarina. Okus je zaobljen i snažan, obogaćen biljnim notama s naznakom povrća i pikantnom notom crnog papra te završetkom s okusom badema. Odlikuju ga jasna gorčina i izražena oporost.

crogourmet365.hr

Jutarnji list

Zanimljivo je da je Zubin među svojim kolegama iz vodećih maslinarskih zemalja svijeta s najmanjim količinama. On godišnje proizvede oko 48 hektolitara ekološkog maslinovog ulja, dok primjerice španjolski proizvođač u čijem se društvu danas našao u Rimu, Casas de Hualdo iz regije Castilla – La Mancha, proizvodi čak 7.642 hektolitra ulja. O površinama da ne govorimo.

Barbara Ban, Jutarnji.hr, 09.12.2017

Jutarnji list

Flos Olei je jedini vodič u svijetu za ekstradjevičanska maslinova ulja, koji je ove godine iz Istre uvrstio 75 ulja, a čitavu Italiju predstavlja 80 maslinovih ulja. Od istarskih maslinara apsolutni je pobjednik u kategoriji monosortnih, srednje intenzivnih, voćnih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, s osvojenih 97 od mogućih 100 bodova, Enio Zubin iz Umaga s uljem "Oio de Bušćina - Črnica" proizvedenim od autohtone umaške črnice. Titulu svjetskog prvaka osvojio je 2016. godine, da bi danas opet zasjao na listi "najboljih 20" na svijetu.

Sanja Bosnić, Glas Istre, 09.03.2018

Jutarnji list

Enio Zubin: vitez maslinarskog prijateljstva i maslinar godine.
Naime, 9. prosinca 2017. godine u Rimu mu je uručena nagrada za maslinara godine, a ove je godine njegovo pobjedničko ulje uvršteno među 20 najboljih svjetskih maslinovih ulja u svjetski vodič Flos Olei 2018.. No to nije sve, jer je g. Zubin ujedno i nominiran za povelju "Vitez maslinarskog prijateljstva", koju će mu 24. veljače uručiti pokroviteljica 15. manifestacije maslinara Mediterana „Maslina Split 2018.“, predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Regional Express

Jutarnji list

Maslina kao rijetka žena u muškom svijetu, njezin život kao umjetničko djelo, postala je inovativna strana Istre šireći se radikalno, nošena iznad svega ljubavlju maslinara.
Biti maslinar je dobar osjećaj, raditi na otvorenom i svježem zraku, bez obzira na nakupljeni umor, jer snagu i ljubav crpiš iz naše istarske zemlje, a sreća je kušati ulje s drugima.

Nadija Zubin, Glas Istre, 08.03.2018

Jutarnji list

Da, on možda nema luksuzno opremljenu kušaonicu maslinova ulja, kao ni podrum. Na tome tek radi. Ali, ima vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je za sljedeću godinu u bibliji maslinova ulja Flos Olei među 20 najboljih na svijetu. Skromni Enio Zubin iz malog mjesta Buščina pokraj Umaga, stvorio je ulje vrhunske kvalitete, koje je lani u istom vodiču osvojilo čak 96 od ukupno 100 mogućih bodova.

Barbara Ban, Jutarnji.hr, 10.10.2017

Jutarnji list

Hrvatska je ponovno proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu prema uglednom vodiču najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta Flos Olei za 2018. godinu koji je danas premijerno predstavljen u centru Rima. Od 500 svjetskih proizvođača sa svih kontinenata, iz Istre ih je 75, piše Jutarnji list.
...
Zanimljivo je da je Zubin među svojim kolegama iz vodećih maslinarskih zemalja svijeta proizvođač s najmanjim količinama. On godišnje proizvede oko 48 hektolitara ekološkog maslinovog ulja, dok primjerice španjolski proizvođač u čijem se društvu danas našao u Rimu, Casas de Hualdo iz regije Castilla – La Mancha, proizvodi čak 7642 hektolitra ulja. O površinama da ne govorimo.

Slobodna Dalmacija, 9.12.2017.

Jutarnji list

"Je li ovo pravo mjesto?" Bili smo u potrazi za nagrađivanim maslinovim uljima Enia Zubina u malom istarskom selu Buščina. Skrećući na sporednu cestu uz Konobu Buščina (u vlasništvu Eniove sestre) nismo bili sigurni. Nije bilo tragova života. Dogovorili smo sastanak, ali kasnili smo oko sat vremena. Nakon što smo nekoliko puta zazvonili i zakucali, gospodin bez majice pojavio se na balkonu - očito nas nije očekivao! Komunicirajući na talijanskom i engleskom jeziku, ubrzo je postalo jasno ... nismo kasnili i sat vremena, kasnili smo 25 sati! Da, to je bila istina, a moja greška u potpunosti zbog pogrešnog datuma. Enio nas, međutim, nije htio ostaviti praznih ruku, a pet minuta kasnije, ponovno se pojavio, ovaj puta spreman da nas ugosti i počasti plodovima svog rada ...
Odveo nas je preko dvorišta do svoje "kušaonice" ... Ovo je bila prava stvar. Autentično do kraja. Nema blistavosti ili glamura, nema zamki modernosti ili blistavih kušaonica. Smjestili smo se na svoja mjesta za dva jednostavna stola u stilu piknika, a izašao je razlog zašto smo bili tamo ... sama ulja. Dok je Enio pripremao degustaciju, otvorio nam se - kad je preliveno prvo maslinovo ulje i kad je počeo govoriti o svojoj trgovini, pojavio se osmijeh, humor i ponos je zasjao jasno i vedro...

experienceistria.com, 30.9.2019.

Jutarnji list

Oio de Buščina, iscjelitelj iz umaških maslinika
Ove maslinike pronaći ćete na najvišoj točki grada Umaga u Buščini. U njima se krije 12 sorti maslina organski obrađenih modernom tehnologijom proizvodnje. Bjelica, naglašene pikantnosti, buža, izražene svježe arome i ugodne gorčine, črnica, slatkastog okusa i arome masline ili selekcija, vrhunski ekološki proizvod dobiven iz prve berbe iz novih organskih maslinika, mješavina 9 vrsta maslina - što god odabrali s Oio de Buščina nećete pogriješiti s ekstra djevičanskim maslinovim uljem jer ste s razlogom u društvu jednog od 20 najboljih na svijetu!

adriaticluxuryvillas.com, 26.10.2020.

Slike

1000a_03
10360787_312917188886905_5238935171574349656_n
10361518_362378677274089_1608772472508308749_n
10372219_393499917495298_3742171631486652262_n
10406852_362378460607444_8171451760144574516_n
10413320_373478106164146_4341056985528309027_n
10417638_367315300113760_6340894115103620138_n
10690213_362378433940780_7248729622630587912_n
10690318_393499760828647_5740434402507402128_n
10731130_373477919497498_952168716670166740_n

Videozapisi